A la fotografia antiga podeu veure que el Palau Reial Major ha sofert força canvis. Al 1928 hi havia una porta al segon arc per l’esquerra que portava directe al Saló del Tinell (encara que en aquell moment no es coneixia la seva persistència, ja que quedava amagat pel convent de les monges clarisses benedictines [Federació Benedictines], que estava encabit al seu interior). També es pot veure que hi havia un parell de pisos afegits.
El Mirador del Rei Martí també té alguns canvis (algunes finestres tancades i una taulada poc encertada).
La columna que veieu en primer terme a la dreta a la fotografia de 1928 és una de les columnes del Temple Romà de Barcelona (ara torna a ser a la seva ubicació original, al Mons Tàber… actual carrer del Paradís).
Desconec quina és l’escultura que hi havia l’any 1928. Actualment n’hi ha una de més petita obra de Chillida, que es va instal·lar l’any 1986.
Evidentment l’altre canvi són la presència d’arbres, totalment absents en l’actualitat.
Com a curiositat, aquest gravat de Gustave Doré de l’any 1862 titulat «La presó de la Inquisició a Barcelona» (el Palau Reial Major va ser, certament, la seu de la Inquisició a Barcelona com encara avui es pot comprovar per la presència de l’escut de la Inquisició a la façana del Museu Marès).
Ei Ori, la font que es veu a la imatge era una font neo-gótica, és a dir, del segle XX (o XIX com a molt) que imitava l’estil gótic.
Pel que tinc entés va desapareixer quan es va construir la casa Clariana Padellàs (actual museu de Història). En fer-se el forat pels fonament van apareixer les reses d’época romana.
Merci per l’aportació. Algun dia faré l’article pendent sobre la falsedat del barri gòtic… ;P
Salute!
La porta que hi ha al mig era la d’entrada al c onvent de Santa Clara. Ara la porta ha viatjat a la plaça sant Iu i permet l’entrada al Verger de Palau.
M’agrada aquesta plaça amb arbres ara impossibles pel fet de trobar-se la plaça foradada.
La font crec haver llegit que era de F. D. Molina.
Les monges que hi habitaven eren benedictines no clarisses